3 Kasım 2018 Cumartesi

Gökçeada'ya Giderseniz Merkezde Mutlaka Tatmanız Gereken 9 Yiyecek

ÖNEMLİ NOT: Sıralama rastgeledir, 3 numara 1 numaradan, 7 numara 4 numaradan kötüdür diye bir şey yoktur.

1) MAGIC FAST-FOOD'DA VE KOLÇAK PİDE LAHMACUN KEBAP SALONU'NDA DÖNER
magic fast food gökçeada ile ilgili görsel sonucu
Gökçeada merkezin tam ortasında arabalar için bir ada vardır. İşte o adadan Efibadem tarafına yönelip birazcık daha yukarı çıkarsanız Magic, Carrefour tarafına gidip biraz daha ilerlerseniz Kolçak'ı göreceksiniz. (İyi bir çocuk olursanız belki şirinleri bile görebilirsiniz, kim bilir?)

Bu ikisini tek başlığa aldım çünkü karşılaştırma yapacağım. Öncelikle her ikisi de hem tavuk hem de diğer malzemeler yönünden ekmeği dolduruyor ve her ikisinde de eğer dönerinizde ketçap-mayonez istiyorsanız özellikle belirtmeniz gerekiyor; her ikisi de, haliyle bu listeye girdiğine göre, oldukça lezzetli; ama lezzetlerinin konsepti farklı. Magic Fast-food'un tavuk döneri, tavuk etinin alışkın olduğumuz sade lezzeti ve hafifliğine sahip, bu da diğer malzemelerin önüne geçmeden ama diğer malzemeler de onun önüne geçmeden ağızda bir harmoni oluşmasını sağlıyor; yeri gelmişken Magic'in döner ekmeği kendi başına da oldukça lezzetli. Kolçak'ın ise tavuk dönerinin tadı; daha çok bütün kızarmış tavuklardan ve ticari olarak değil de kendi kendine yetişmiş tavuklardan alışkın olduğumuz (en azından benim olduğum) yoğun bir aromaya sahip ve böylece sanki diğer malzemelerin efendisiymiş gibi bir döngü oluşuyor ağzınızda. Yani yoğun tatları seviyorsanız Kolçak, hafif tatları seviyorsanız Magic size daha uygun ama benim önerim her ikisini de tatmanız. Kolçak'ın Magic'e karşı iki artısı var: Birincisi, öğrenciyseniz fiyat biraz daha ucuz hâle geliyor (ki her iki yerde de hem Gökçeada'ya hem Türkiye geneline göre fiyatlar oldukça uygun indirim olmadan da), ikincisiyse Magic'te sadece tam ve yarım ekmek seçenekleri varken Kolçak'ta tombik döner seçeneği de var. Ekmeğin içindeki döner harici malzemelere gelirsek Kolçak daha yoğun olmak üzere her ikisi de baharat kullanıyor; onun dışında patates kızartması, kıvırcık, turşu ve soğan var. Magic eskiden domates de koyuyordu ama ya artık koymuyor ya da kışın koymayıp sadece yazın koyuyor; onun dışında Kolçak'ta şimdilik domates de var ve bir de yeşil soğanın beyaz kısmı.

2) AYIŞIĞI KAFE'DE TOST

Ayışığı kafe, üniversitenin hemen yan tarafındaki birçok kafeden biri ve en meşhur olanı. En azından öğrenciler arasında en meşhur olanı. Bu meşhurluğunun sebebiyse iki şeye dayanıyor: Birisi muhteşem tostu, diğeri "Öğrenciyi rahatsız eden giremez." yazısı. Karışık tostunun içinde kaşar ve sucuğa ek olarak domates, patates kızartması, ketçap, mayonez, kıvırcık ve turşu da bulunuyor; Ayvalık tost ekmeği içinde yapılıyor. Sucuğu oldukça güzel ve dengeli baharatıyla hem acı seven kişilerin hem de acı sevmeyen kişilerin beğenebileceği bir sucuk; tadı keskin değil ama yoğun olduğundan diğer malzemelerin arasında boğulmuyor, kaşarı da kesinlikle hissedebiliyor ve tadabiliyorsunuz.

3) BALBADEM KAFE'DE BALBADEM TOST VE JUMBO BURGER

Balbadem tost, beyaz peynir, sucuk ve ekmeğin üstüne sürülmüş baharatlı salça ile yanında servis edilen domateslerden oluşan oldukça hoş ve lezzetli bir yiyecek. Ama balbadem tostun ufacık bir eksisi var ki biraz keskin bir tadı olduğundan içeceksiz tüketmek pek mümkün değil. Jumbo burgere gelince, adada yiyebileceğiniz en güzel hamburgerlerden biri; yanında patates kızartması, hardal, mayonez ve ketçapla servis ediliyor; hardal ayrı bir tabakta ve alıp hamburger ekmeğinin iç tarafına sürerseniz çok güzel oluyor. Onun dışında, adından da belli olduğu gibi çift köfteli bir hamburger bu. Hamburger demişken, Balbadem'in hemen karşınızda adanın şüphesiz en iyi hamburgerini yapan bir mekan vardı ama ne yazık ki kapandı.

4) BADEMLİ KURABİYE

Evet, geldik adadan çıkar çıkmaz akrabalara en çok hediye edilen şeylerden olan; öte yandan pek de geleneksel olmayıp sonradan icat edilmiş olan bademli kurabiyeye. Adada, Efibadem'den Efibadem, Gliki Özdoydum'dan Gliki bademli kurabiye adıyla alabilirsiniz bu kurabiyeyi, kimisi Efibadem'inkini kimisi Gliki'ninkini sevdiği için yorum yapmayacağım.

5) OĞLAK TANDIR

Geldik adanın bir diğer meşhur yiyeceğine ve gerçekten de geleneksel olanına. Gökçedada'da dağa bayıra çıkma fırsatınız olursa, oğlak tandırın neden bu kadar meşhur olduğunu anlayacaksınız zira adada keçisiz tek bir orman, dağ, bayır ve dahi çayır yoktur. Oğlak tandırı adadaki bütün ev yemekleri, et ve/veya esnaf lokantalarında bulabilirsiniz; benim önerim yanında bulgur pilavı ve cacıkla birlikte yemeniz.

6) BİYER KAFE'DE HERHANGİ BİR ŞEY

Biyer kafenin belli bir menüsü yok ama ortam çok güzel ve hangisi olursa olsun yiyecekleri güzel oluyor. Özellikle yazın limonatalarını ve de çoğunlukla var olan kurabiyeleriyle arada bir yaptıkları otlu böreklerini tavsiye ediyorum.

7) ADA MANTI'DA MANTI

Ada Mantı, Biyer Cafe'nin hemen yanında ve bilmeyenler tarafından aynı yerin parçaları sanılabiliyor. İnanılmaz lezzetli bir mantı yapıyorlar, tek eleştirim mantı sosunda salça kullanmaları ama mantı gayet güzel olduğu ve sos da ona uyumlu olduğu için laf söylemiyorum.

SON OLARAK: Farklı yerlerde, köyler veya turistik alanlarda da çok güzel şeyler yapan yerler var ama ben sadece merkezdekileri işin içine dahil ettim. Bir de GUBY ya da GMYO'da öğrenciyseniz GMYO kantininde arada efsane şeyler oluyor, tabii çoğunlukla çabucak bitiyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder