7 Kasım 2015 Cumartesi

Kare Raisu tarifi


KARE RAISU NEDİR?

Kare raisu; Japon usulü köri-pilav'dır.

NASIL TÜKETİLİR?

Köri yemeği; pilavın yanında servis edilir ve kaşıkla, pilav-yemek toplanıp yenir.

ÖNEMLİ!

Asla kuru fasulye-pilav gibi tamamen karıştırdıktan sonra yemeyin! Ayrıca kare raisu asla çubukla yenmez; hep kaşıkla yenir.

MALZEMELER

Tavuk (göğüs) ya da dana eti, kuşbaşı doğranmış
1 soğan, yarım ay şeklinde ince dilimlenmiş.
1 havuç, dilimlenmiş
1 patates, küp doğranmış; 15 dk. suda bekletilmiş
1 armut (Rendelenmiş)
1 çay bardağı haşlanmış/konserve bezelye
1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
2 bardak su (ya da et/tavuk suyu)
Bir tatlı kaşığı bal
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı sarımsak ezmesi
1 tatlı kaşığı zencefil rendesi (Bence kullanmayın)

Sosu:

1 buçuk yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı köri
Yarım yemek kaşığı domates salçası (Yoksa ketçap kullanın)
Yarım yemek kaşığı soya sosu (Ya da soya sosunu da içeren tonkatsu, worcesterhire gibi soslar)
1 tutam karabiber

TARİF

Bir sos tenceresinde tereyağı kısık ateşte eritilir. Un ilave edilip devamlı karıştırılarak hafif kahverengileşene dek kavrulur. Ardından köri ve karabiber eklenip karıştırılır. Sonra salça ve soya sosu eklenip ocaktan alın. (Biraz koyu kıvamlı, helva gibi bir şey olması gerek)

Bir tencerede ayçiçeği yağı ısıtılır. Soğanlar yaklaşık 20 dk. karamelize edilir. Ardından zencefil ve sarımsak ezmesi eklenip, yaklaşık bir dakika sotelenir.

Etler ilave edilir ve rengi dönene kadar sotelenir. Havuçlar ilave edilip, karıştırılır. Ardından su/et suyu/tavuk suyu ilave edilir ve kaynamaya bırakılır.

Rendelenmiş armut, tencereye ilave edilir. (Armutlu yemek mi olur, diye ön yargılı olmayın. Gayet de güzel oluyor, armudu anlamıyorsunuz bile zaten). Bal ve tuz da ilave edilip, kısık ateşte kapağını kapatmadan 20 dakika pişirilir. Sonra patatesler ilave edilip 15 dk. daha pişirilir, ocağın altı kapatılır.

Tenceredeki yemeğin suyundan 2-3 kaşık alıp, körili karışıma katıp koyu kıvamlı bir karışım elde edene kadar karıştırın. Ardından bu yeni sosu bezelyelerle birlikte tencereye aktarın ve kısık ateşte sos koyulaşana kadar pişirin.

BAZI KARE-RAISU RESİMLERİ

Japon Usulü Köri (Kare Raisu)Pandalı türlüKutup ayısının jakuzi keyfiPirinç adamların küvet keyfiLama şeklinde pilav ve türlü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder