2 Mayıs 2016 Pazartesi

Çay Evi'nde bu Hafta: Moğolların Çay Çorbası

PS: Biraz rotarlı geldi, kusura bakmayın. Aslında yazı hazırdı ama bazı sebeplerden yayınlayamadım. (Not: Tüm gün evde Age of Empires oynadı)
Çay yapan bir Moğol.
Aslında bu çorba değil, Moğol usulü çay. Moğolca adı Суу тэ цай (Suu te tsai = Sütlü çay; Suu te=Sütlü, Tsai=Çay; aslında "Tsai"daki TS daha çok Ç'ye benzeyen bir ses. "Süteçay" diye okursak sıkıntı çıkmaz.).

Moğolların her yemeğe başladığı, enteresan bir çay. Diğer çaylardan en önemli farkı ise tuzlu olması.

Tarifi:

3 ölçek süt
1 ölçek su
Kuru çay yaprağı (Siyah çay, yeşil değil!)
Tuz

Bunları bir tencerede kaynayana kadar karıştırın. Kaynayınca çay yapraklarını süzün. İşte Moğol çayınız hazır!

Moğol çayı hakkında bir diğer enteresan enstantane ise Moğolların zaten çayı çay olduğuna pişman etmek ister gibi bu şekilde yaptıktan sonra; içine bir de başka şeyler koyması. O şeyler neler mi? Tereyağı, kaymak, pirinç, tütsülenmiş/kurutulmuş et ve hatta mantı! Evet, evet; mantı!

Çeşitli Moğol çayı resimleri:
Böyle küçük kaselerde içilir.
Darı katılmış bir tane
Kaymaklı bir tane
Kuru et, peynir, bazlama...
Daha koyu kıvamlı bir tane
Çaylı peynir/helva/muhallebi gibi bir şey, herhalde
Veee işte etli ve mantılı!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder