11 Temmuz 2016 Pazartesi

Uzakdoğu yemeklerine başlarken (İlk kez Uzakdoğu yemeği yiyeceklere tavsiyeler)

Uzakdoğu yemeklerinin temel özelliği şudur: Yemeyene iğrenç ve saçma gelir, yeyip seven ise bağımlı hale gelir. Ancak ilk denemenizde; seçtiğiniz yemeğe bağlı olarak uzakdoğu yemeği aşığı olmanız da, nefret edip bir daha yakınından geçmemeniz de mümkündür. İlk kez Uzakdoğu yemeği yiyecek olanlara birkaç naçizane tavsiyem var:

1-Sushi ve çorbalar gibi cesur yemeklerle başlamak aptallıktır. Donburi, ramen gibi nispeten bizim mutfağımıza yakın şeylerle başlamalısınız. (Uzakdoğu çorbaları ile dünyanın geri kalanının çorbaları çok farklı)

2-Eğer bir restoranda yiyorsanız garsonun, eğer evde yapıyorsanız da tarifi yazanın tavsiyelerine sadık kalın. Pişman olmazsınız.

3-Yosun içerenler başta olmak üzere, ağır kokulu yemeklerden uzak durun. Kokusuz ya da az kokulu yiyecekleri (Çin mantısı mesela) tercih edin.

4-"Şunu da deneyeyim yeaa" deyip saçma sapan şeyler sipariş etmeyin. (Mesela "sashimi" gibi). Onu Uzakdoğu yemeklerine iyice alıştıktan sonra sipariş edersiniz.

5-"Sushi'siz olmaz!" diyorsanız ve bu konuda malca bir ısrarınız varsa tamago-nigiri ve Batı tarzı pişmiş etli sushi'lerle başlayın. Ama benim önerim Uzakdoğu yemeklerine alıştıktan sonra bu sushi'ye alışma sürecinin başlaması. (Evet, Uzakdoğu yemeklerine alıştığınızda bile Uzakdoğu çorbaları ve sushi'ye alışmış olmazsınız. Onlara alışmak apayrı bir süreçtir)

6-Yemeğin yanında getirilen soslardan yararlanın.

7-İçecek olarak yasemin çayı ya da su gibi; fazla tadı olmayıp ağzınızı temizleyebilecek şeyler sipariş edin. Alıştıktan sonra kola filan söylersiniz.

8-Eğer menüde "şefin spesiyali" tarzı bir kısım varsa o kısımdaki yemeklere öncelik verin.

9-Yanında sosla getirilen yiyeceklere sade yedikten sonra direkt "kötü" deyip geçmeyin. O soslar tadı güzelleştirmek için var zaten.

10-"Tatlı ekşi soslu", "Acılı ekşili" gibi tamlamalarla başlayan yemekler yeni başlayanlara uygundur, keza tavuk ve ördek içeren yemekler de. Balık içerenlere, "Denizden babam çıksa yerim" düşüncesinde bile olsanız alışmadan bulaşmayın.

11-Zevk almaya bakın... O yemekler bitecek ama hatıralarınız kalacak.

1 yorum:

  1. “Malca ısrarınız..” mı ? Bu nasıl çirkin bir üslup böyle!

    YanıtlaSil