20 Ekim 2016 Perşembe

Pirinç sirkesi: Nerelerde kullanılır, nasıl yapılır?

Pirinç sirkesi, adından da belli olduğu gibi pirinçten yapılma sirkedir. Sadece uzakdoğu yemeklerinde, onların da çok az bir kısmında kullanılır; ama sushi için elzem bir malzemedir. Dolayısıyla eğer sushi restoranı işletmiyorsanız, çok nadiren ve çok az miktarda ihtiyaç duyarsınız. Her ne kadar bozulmayacak bir şey olsa da piyasada aşırı pahalı. (Hatta Çin'e gidip alıp geri gelseniz daha ucuz tutar kanaatindeyim)

NERELERDE KULLANILIR?

Sushi'nin pirinç kısmı için olmazsa olmaz bir malzemedir. Ayrıca sukiyaki, myeolchi bokkeum (Kore kurutulmuş hamsi kavurması), oi seon (Kore salatalık mezesi), oi muchim (Kore acılı salatalık mezesi), acılı ekşili çorba, bazı noodle çeşitleri, kuşkonmazlı sebze sote, bazı tavuk ve et yemekleri, bazı Uzakdoğu salataları ve bazı Japon pirinç yemeklerinde kullanılır. Burada yazınca fazla gibi dursa da (Ki "bazı" diye geçiştirdiğim şeyleri tek tek yazınca listenin bayağı uzadığını da söyleyeyim) derya deniz olan ve bir sürü alt-kültüre sahip olan Uzakdoğu mutfağının geneline vurduğumuzda çok az oluyor. Ayrıca tarifinde "mirin" yazan şeyleri de bu listeye dahil ettim; mirin, bir nevi içilebilir pirinç sirkesidir. Ama "içki" sınıfındadır ve o haliyle kullanılır. Yine de mirin, soju, sake vs. yerine pirinç sirkesi kullanmakta bir sakınca yoktur. Neyse, sonuç olarak bu çok azdır. (Şöyle söyleyeyim: En çok Çin mutfağında kullanılır, Japon mutfağında en çok pirinçle kullanılır. Kore mutfağı ve Uzakdoğu mutfağıyla ilginç benzerliklere sahip olan -soya sosu, pirinç kullanımı vs.- Moğol mutfağındaysa çok az olmasına rağmen kullanılır)

NASIL YAPILIR?

1 çay bardağı pirinç
2 adet nohut
Kavanoz
Kaynatılıp soğutulmuş su

Pirinçler (Eğer çeltik halindeyse ayıklanır) yıkanıp 3 gün su içinde bekletilir. Üç günün sonunda süzülen pirinçler kavanoza konur. Kaynatılıp soğutulmuş su, pirinçleri 3-4 parmak geçince nohutlar konulur. Üzeri bir bezle kapatılarak 15 gün karanlık ortamda bekletilir. Sonra süzülüp kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder