10 Aralık 2016 Cumartesi

İnsanlığın en eski yiyecek ve içecekleri

1. Kızarmış et/tavuk/balık
doğada et pişirme ile ilgili görsel sonucu
Bu yiyeceğin, ateşin keşfi kadar eski olduğunu söylemeye gerek yok. Sebzelerden yapılan kızartmalar ise; oldukça yeni sayılır, bununla karşılaştırınca.

2. Güveç/türlü/yahni
güveçte türlü ile ilgili görsel sonucu
Özünde bu üç yemek de, çeşitli malzemelerin aynı kapta toplanıp pişirilmesi ve az suyu kalması biçiminde yapılıyor. Hatta; büyük ihtimal, bu yemek ateşin keşfinden eskidir ve pişirilmeden yapılıyordur.

3. Dondurma
akutaq ile ilgili görsel sonucu
Şaşırdınız mı? Eğer kışın dondurma yenmeyeceğini düşünüyorsanız, daha çok şaşırmaya hazır olun: Dondurmanın ana vatanı Sibirya'dır ki, hala oranın yerlileri tarafından bu biçimde yapılır. Dondurma, orijinalde şudur: Kar, hayvan kanı ve/veya yağı, çeşitli meyveler ve/veya bal vs. Sütten dondurmalar ise epey yeni sayılır; ara geçiş formu olarak ülkemizdeki yiyeceklerden Bici bici ve Karsambaç'ı verebilirim.

4. Ekmek
eski ekmek ile ilgili görsel sonucu
Ekmek, tarımın insana sunduğu ilk yiyeceklerdendir.

5. Pasta
sweet sandwich ile ilgili görsel sonucu
Kabul edin, şaşırdınız. İlk pastalar; ekmekten çok kısa süre sonra ortaya çıktı. Elbette, şimdi pasta dediğimiz şeylere pek benzemiyorlardı. Ekmeğin; tatlı meyveler ya da bal gibi şeylerle tüketilmesinden ibaretlerdi.

6. Bira
çömlekte bira ile ilgili görsel sonucu
Bira, ekmeğin içecek halidir. Ekmek uzun süre saklanamadığı için; Orta Avrupa'daki halk, ekmek malzemelerinden içecek yapıp onu fermente etmekte çare bulmuştur.

7. Şarap
testide şarap ile ilgili görsel sonucu
Orta Avrupa'nın aksine; Balkanlar ve Ortadoğu'da pek az arpa yetişiyordu. Onlar ise, Anadolu'da bolca bulunan üzümden şarabı ürettiler.

8. Çay
chinese tea ile ilgili görsel sonucu
Çay, çok eski olan bir içecektir. Hem siyah, hem yeşil, hem beyaz çayların, hem de bitki ve meyve çaylarının kökeni Güney Çin'dir. Nedeni basittir: Çayın anavatanı orasıdır. Çay, kısa sürede Uzakdoğu ve Asya'daki bir çok yere yayılmıştır. Avrupa'nın çayla tanışması ise, Marco Polo sayesinde; nispeten yakın zamanda gerçekleşmiştir.

9. Yoğurt
bozuk süt ile ilgili görsel sonucu
Süt, insanlığın en eski içeceklerinden. Muhtemelen, kımız da (at sütünden yapılan bir içki) yoğurt ile süt arasında bir geçiş formudur.

10. Makarna/Erişte
noodle ile ilgili görsel sonucu
Erişte, Çin'in Kuzeydoğu'sunda; Türk, Moğol, Tunguz ve Çinlilerin bir arada yaşadığı dönemde çıkmış bir yiyecektir. Erişte, insanlığın hem doyurucu, hem de uzun süre saklanabilen yiyecek ihtiyacı nedeniyle doğmuştur. Bugün İtalyan'ların öncüsü olduğu makarna ise, Marco Polo tarafından Avrupa'ya tanıtılan Çin noodle'ının, Türk eriştesinin çakmasından başka bir şey değildir.

11. Çorba
eski çorbalar ile ilgili görsel sonucu
Çorbanın da mantığı basittir: Sıvı içinde yiyecek. Bu nedenle; kan çorbaları, süt çorbaları ve su çorbaları olasıdır. Muhtemelen ilk soğuk çorbalar; hayvan etlerinin kendi kanında bekletilmesi ile elde edilen çorbalar ve süte et katılmasıyla yapılan çorbalardır. Sıcak çorbaların ilki ise ya sütten yapılan bir çorba, ya da deniz suyuyla yapılan balık çorbasıdır.

12. Sashimi
çiğ et ile ilgili görsel sonucu
Sushi'nin pirinç ve yosunsuz hali olan sashimi, aslında o kadar eski değil. Ancak; çiğ et tüketimi oldukça eski. Sonuçta, insanlar ateşi keşfetmeden önce etleri çiğ olarak tüketiyorlardı. Bu yüzden çiğ ete, insanlığın ilk yemeği desek muhtemelen abartmış olmayız. (Meyve ve otlar hariç tutulmuştur)

13. Pilav
hint pilavı ile ilgili görsel sonucu
Ekmek, tarımın insanlara ilk mucizelerinden olmakla beraber; Hindistan ve Uzakdoğu'da, arpa, buğday gibi tahılların yetişebileceği kadar kuru alanlar bulunmuyordu. Bu da, bu insanların özünde ekmekten pek de farkı olmayan pilavı icat etmesine yol açtı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder