20 Aralık 2016 Salı

Kanıksanmış Pizza Çeşitleri, İyi Pizza Yapımı ve Zeppole tarifi

Elbette her markanın kendi ürettiği pizzalara verdiği isimler var; ama bir de ismi ilk yapanın verdiği isim olarak kalmış; tüm dünyada aynı isimle anılan, kanıksanmış pizzalar var.

Buna geçmeden önce ise, neden evde yapılan pizzaların dışarıdakiler gibi olmadığının nedenlerine gelelim. Üç temel nedeni var:

1) Çünkü pizza peyniri kaşar değil, mozzarella'dır. Kolay erimesi dışında da kaşarla hiçbir ilgisi yoktur, çeçil ve keçi peynirine daha çok benzer. Artık büyük marketlerden kolayca bulunabiliyor.
2) Çünkü pizza sosu salça değil; taze domates, kekik, zeytinyağı ve balzamik sirke (yoksa üzüm sirkesi) kullanılarak yapılan özel bir sostur.
3) Bunu muhtemelen hazır pizzacılar bile kullanmadığı için, ancak İtalya'daki pizzalara ulaşmak istiyorsanız: Çünkü pizza, tıpkı pide gibi, taş fırında yapılır.

Şimdi gelelim, "kanıksanmış pizza"lara. (Başka adı varsa da affola, en iyi böyle adlandırılır diye düşündüm.)

1) Pizza margherita/Margarita pizza
margarita pizza ile ilgili görsel sonucu
Üstünde malzeme namına bir tek fesleğen, bazen de (nadiren) domates ve zeytin olan; acayip sade pizza.

2) Hawai pizza
hawai pizza ile ilgili görsel sonucu
Ananas ve jambon içeren; bazen körili tavuk, domates, pastırma, çilek vs. de içerebilen tatlı-tuzlu pizza. (Çilek ananasın, pastırma jambonun yerini alır kullanılması durumunda; aynı anda kullanılması nadirdir)

3) Pizza Italiano/Italiano pizza
pizza italiano ile ilgili görsel sonucu
Klasik pizza da denebilir. Sucuk (Aslında acılı İtalyan salamı yani bol acılı pepperoni), siyah zeytin, kırmızı köz biber ve kekik içeren; bazen domates ve mantar da içeren pizza.

4) Pepperoni pizza
pepperoni pizza ile ilgili görsel sonucu
Malzeme namına bir tek pepperoni; yani baharatlı İtalyan salamı içeren pizza.

5) Sicilian pizza
sicilian pizza ile ilgili görsel sonucu
Sicilya pizzası. Kat-kat, kabuklu veya derin bir kap içindeki pizzadır. Yani diğer pizzaların aksine incecik değil, olabildiğince kalın olması makbuldür.

6) Stromboli
stromboli ile ilgili görsel sonucu
Rulo veya börek şeklindeki pizza. Pizza çeşidinden çok; başka bir yemek olarak bilinir. Ama temelde aynıdır.

7) Pizza capricciosa
Pizza capricciosa ile ilgili görsel sonucu
Karışık/bol malzemeli pizzanın İtalyancası; capricciosa kelime olarak "Kaprisli" demek. İçinde jambon ya da acısız/baharatsız pepperoni, mantar, enginar ve domates bulunur. Bazen Prosciutto (çemensiz İtalyan pastırması), marine edilmiş enginar kalbi, zeytin, fesleğen ve yumurta da kullanılır.

8) Pizza napoletana/Neapolitan pizza
pizza napoletana ile ilgili görsel sonucu
Malzeme olarak bir tek domates, bazen fesleğen içeren, ancak mozzarella'sı bol olan pizza.

İYİ PİZZA NASIL YAPILIR?

Hamur ve sos, önemlidir.

Pizza hamuru şu şekilde yapılır: 1 tatlı kaşığı kuru maya, ılık suyla yumuşatılır. 3,5 bardak un ile karıştırıp yoğurmaya başlanılır. Azar azar 1 çay bardağı süt ve yarım çay bardağı zeytinyağı eklenip yoğrulmaya devam edilir. Sonra 1 yumurta eklenir; tuz ve kıvam için su eklenir. Çok hafif katı olan bir hamur olması gerek. Sonra, bunu 1 saat mayalamaya bırakmalıyız. (Dükkanlarda hamur mayalanmış, hazır halde oluyor tabii ki)

Sos ise şu şekilde yapılır: 1 çay bardağı soyulup doğranmış domates, 1 çay kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı balzamik sirke (ya da üzüm sirkesi) ve 1 kaşık zeytinyağı, mikserde kıvam alana kadar karıştırılır.

ZEPPOLE NEDİR?

Pizza-lokma'dır. Dışarıdan pişi gibi görünür; ama içi mozzarella, pizza sosu ve pizza malzemesiyle doludur. (Bazı durumlarda boş, bazı durumlarda da tatlı malzemeyle doludur) Pizza hamurundan yapılır; istenilen malzemelerle doldurulur. Bol zeytinyağında çıtır çıtır kızartılır.

Bunlar da benim yaptığım zeppole'ler:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder