22 Aralık 2016 Perşembe

Bento! Nedir, nasıl yapılır?


Bento ya da yemeğe saygılı olmak isterseniz obento, anime ve Japon dizileri/filmleri izleyenlerin çok aşina olduğu ama genelde çeviriye kurban giden bir yemek biçimidir. Obento, bir kutu içinde; kolayca taşınabilen ve genelde okul gibi yerlerde ya da yolculuklarda tüketilen, bir nevi beslenme çantasıdır. Bento'da yiyecekler uyum içinde ve görünüşü güzel halde olmalıdır. Nori-bento gibi kansıksanmış bir kaç bento çeşidi olsa da, genelde içinde koyduklarınız konusunda özgürsünüzdür. Bento'da, genelde esas eleman pilavdır; ama hiç pilav içermeyen bentolar da vardır. Bentolar; sadece umeboshi (Japon eriği turşusu) suyunda pilavdan ve yanında bazı malzemelerden (turşu vs.) de, pek çok farklı ve karmaşık yemekten de oluşabilir. Bentoda önemli olan; yin-yang harmonisidir. Yemeklerin/yiyeceklerin birbirlerine karşıt ve tamamlayıcı biçimlerde, adeta bir daire oluşturması gerekir.

Geçen bir fırsat oldu, pikniğe gidecek olmamızı işime getirip bento yaptım. İşte o bento:

Bu bentonun içindekiler: Norimeshi, teriyaki ve datemaki.

NORİMESHİ'NİN TARİFİ

Pirinç (Türü fark etmez)
Nori
Zencefil
Sarımsak
Su
Pirinç sirkesi

Önce; sarımsak ve zencefili, suda kaynatın. Sonra noriyi koyup yumuşatın ve ardından kesin. (Noriyi yumuşatmazsanız daha kolay kesersiniz ama pilavın yenilebilir olması için gerekli. Norinin tuzunu kullanacağız çünkü) Sonra sarımsak ve zencefili çıkarın. Pirinci katıp pişirin. Piştikten sonra pirinç sirkesi ekleyin. İşte oldu. (Bu kısa anlatıma bakmayın, en uzun süren ve yorucu olanı buydu)

TERİYAKİ'NİN TARİFİ

Teriyaki sos
Havuç
Sosis
Zencefil
Sarımsak
Köri
Çubuk tarçın

Ben havuç ve sosis kullandım ama siz istediğiniz başka şeyleri, sebze, et ya da meyveleri kullanabilirsiniz. Köri yerine de başka bir baharat kullanabilirsiniz; kimyon, nori, kırmızı biber, miso, wasabi... Çubuk tarçın, zencefil ve sarımsak da tat vermek için; kullanmasanız ya da yerine başka tat vericiler (bal, biber, fıstık vs.) kullansanız da olur.
Teriyaki sosta zencefil, sarımsak, çubuk tarçını pişirin. Teriyaki sostan baloncuklar çıkmaya başlayınca jülyen havuç, ahtapot sosis ve köriyi ilave edin. Kızarana kadar pişirin. Bu kadar.

DATEMAKİ'NİN TARİFİ

Yumurta
Şeker
Şekerle aynı miktarda tuz

Yumurtayı, şeker ve tuzla iyice çırpın. Susam yağı ya da başka bir bitkisel yağda pişirirseniz iyi olur; ama zeytin veya ayçiçeği yağı da kullanabilirsiniz. Datemaki piştikten sonra soğumasını bekleyin. Hafif soğuyunca datemakiyi yuvarlayıp dilimleyin. Bu kadar.

Kanıksanmış bentolardan nori-bento fotoları (netten elbette):
nori bento ile ilgili görsel sonucunori bento ile ilgili görsel sonucunori bento ile ilgili görsel sonucunori bento ile ilgili görsel sonucunori bento ile ilgili görsel sonucu
Kanıksanmış bentolardan umeboshi-bento fotoları:
umeboshi bento ile ilgili görsel sonucuumeboshi bento ile ilgili görsel sonucuumeboshi bento ile ilgili görsel sonucuumeboshi bento ile ilgili görsel sonucuumeboshi bento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucu
Netten çeşitli bento fotoları:
nori bento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucunori bento ile ilgili görsel sonucunori bento ile ilgili görsel sonucunori bento ile ilgili görsel sonucunori bento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucubento ile ilgili görsel sonucuobento ile ilgili görsel sonucuobento ile ilgili görsel sonucuobento ile ilgili görsel sonucuobento ile ilgili görsel sonucuobento ile ilgili görsel sonucuobento ile ilgili görsel sonucuobento ile ilgili görsel sonucuobento ile ilgili görsel sonucuobento ile ilgili görsel sonucuobento ile ilgili görsel sonucuobento ile ilgili görsel sonucuobento ile ilgili görsel sonucuobento ile ilgili görsel sonucuobento ile ilgili görsel sonucu

2 yorum:

  1. Tarifleriniz çok güzel, bayıkıyorum onlara ♡ Bir sorum olacaktı. Şu Umeboshi-bento nun pilav kısmının üstünde kırmızı, buruşmuş dometese benzeyen bir şey var. Nedir o ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :) Umeboshi diye geçer, Japon eriğinden yapılan tatlı-ekşi turşudur. İyi günler ve tarifler :)

      Sil