26 Aralık 2015 Cumartesi

Bir Salatayı Oluşturan Unsurlar

Bir salatayı pek çok unsur oluşturur. Bu unsurlar zorunlu ve zorunsuz olmak üzere ikiye ayrılır. Zorunlu unsurlar bitkisel malzeme, sos, baharattır. Zorunsuz unsurlar ise süs ve hayvansal malzemedir. Şimdi, salatada nasıl sos ve baharat zorunlu ya, dediğinizi duyar gibiyim. Aklınız almıyor, değil mi? Oysa, siz de her salataya sos ve baharat kullanıyorsunuz. Unutmayın: Limon suyu bile sos, tuz bile baharattır. O zaman; hadi geçelim.

1. BİTKİSEL MALZEME
Salatanın temelini oluştururlar. Aklınıza gelen salataya konan her türlü meyve ve sebze bunlardandır. Ayrıca yosun ve mantar da bitkisel malzeme sınıfına girer.

2. HAYVANSAL MALZEME
Hayvansal malzeme olarak genelde sosis/salam, ton balığı, peynir ve tavuk eti seçilir. Ancak bunlarla sınırlı kalmak zorunda mısınız? Tabii ki hayır! Salatanın en iyi tarafı, bitkisel malzemeler çoğunlukta olduğu sürece üstünde istediğiniz değişikliği yapabilmenizdir. Benden size bir tavsiye: Pastırma salatayla çok güzel gidiyor. Ayrıca, çoğu Çin lokantasından "Portakallı ördek salatası" alabilirsiniz.

3. SOS
Söylediğim gibi limon suyu bile sostur. Eh, nar ekşisine de yabancı değiliz... Peki ya başka sos kullanamaz mıyız? Tabii ki kullanabiliriz. Salataya istediğiniz gibi sos ekleyip çıkarabilirsiniz: Ketçap, salça, mayonez, soya sosu, Worcestershire Sos, istiridye sosu, balık sosu, köri sosu, acı sos ve aklınıza gelen gelmeyen her tür sos... Denemekten korkmayın! Eğer atalarımız da sizin gibi denemekten korksaydı, bugün böyle derya deniz bir yemek kültürü var olmazdı.

4. BAHARAT
Söylediğim gibi, tuz bile baharattır. Peki ya başka? Doğru, salatalarda şimdiye dek kuru baharat kullanıldığını ben de görmedim. Ama daha önce yapılmamış olması, daha sonra da yapılamayacağı anlamına gelmez. Ancak, taze nane, reyhan, maydanoz... Bu saydığım üç ot da baharattır. Yani taze baharatlar salatalarda sıklıkla kullanılır.

5. SÜS
Süsler de yenilebilir ve yenilemez olarak ikiye ayrılır. Yenilemez süsler limon kabuğu, çubuk tarzı şeyler; yenilebilir süsler ise yiyeceklerden yapılmış süslerdir. Süslerin etkisini hor görmeyin! İyi görünüşlü bir yemek, ilk anda iyi etki bırakır. Çok az kişi görünüşünden hoşlanmadığı yemeğin tadına bakar.

O zaman; dün yaptığım bir salatayı inceleyelim:
Asıl hali
Bu da sel, dolu ve deprem felaketlerinden sonraki hali
Kıvırcık, mor lahana, sosis, salam, yeşil zeytin, beyaz peynir, kaşar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder