8 Eylül 2015 Salı

Asya tıbbında şifalı yemekler

Asya, özellikle Çin tıbbında; şifalı yemekler özel bir yere sahiptir. Şifalı yemekler; hastalığa, bilgiye ve sizin hayal gücünüze göre değişir. Asya tıbbındaki bazı temel kuralları bilmek; bunları yapmayı kolaylaştırır.

1- Yin-Yang Uyumu

Asya tıbbı, Yin ve Yang üzerine kuruludur. Yin besinler "soğuk", yang besinler ise "sıcak"tır.
Yin besinler: Sebzeler, otlar, çiğ balık, çiğ et, pirinç, yoğurt, çiğ yumurta, margarin
Yang besinler: Pişmiş et, ekmek, domates, soya, pişmiş yumurta, tereyağ
Etkisiz (ne yin-ne yang) besinler: Pişmiş balık, böcek eti

Yin ve Yang uyum içinde olmalıdır. Biri baskın olmamalıdır; aksi halde yemekte şifa mifa kalmaz.

2- Beş Element

Asya simyasında Avrupa simyasından farklı olarak beş element vardır: Ateş, su, toprak, hava, metal.
Feng shui'de ise yine beş element vardır: Ateş, toprak, su, metal ve ağaç.
Ancak, yemekleri belli bir elemente koymak zordur. Sulu yemekler ve çorbalar su elementi, çok pişmiş yemekler ateş elementi, vejetaryen yemekler ağaç elementi, topaklı-katı yemekler toprak elementi, balık yemekleri ise metal elementidir.

3- Şifalı bitkiler

Şifalı bitkiler, şifalı yemeklerin olmazsa olmazlarıdır. Zaten yemeğin asıl iyileştiriciliği de bunlarla sağlanır. Şimdi size, şifalı bir ramen tarifi vereceğim:

Ramen eriştesi
Hastalığa göre şifalı bitkiler ve o vitaminlere sahip sebzeler
Soya sosu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder