1 Eylül 2015 Salı

Uzakdoğu Yemeklerinde Temel Kurallar

Uzakdoğu yemekleri pişirirken ve de yerken temel kuralları bilmek, hayati önem taşır.

1. Temel malzeme balık DEĞİL, pirinçtir.

Uzakdoğu yemeklerinde temel malzeme her zaman pirinçtir, asla balık değildir. Balıksız pek çok Uzakdoğu yemeği vardır ama pirinçsiz olanı ok azdır. Kendisi kullanılazsa sirkesi, unu vs. kullanılır.

2. İlk Deneme Genellikle Felakettir

Çok az Uzakdoğu yemeği, ilk tadımda güzel gelir. Tadını alışıp sevebilmek için %90'ının en az 4-5 kez yenmesi ve doğru yapabilmek içinde en az 3-4 kez yapılması gerekir. Örneğin, dango, onigiri ve sushi gibi Uzakdoğu yemekleri ilk tadımda insana nefret ettirir. Ama inat edip denedikçe alışırsınız. Bir ek bilgi: Miso adlı bir Japon çorbasını, ilk kez içen Japonlar (ki genelde daha bebek oluyorlar) genelde kusuyormuş. Yani sadece bize özgü değil, onlar da kendi yemeklerinin bazılarını ilk denemede sevmiyor. Ama ilk deneme de güzel gelebilen Karaage, noodle&ramen, portakallı ördek ve Thai pilavı gibi bazı Uzakdoğu yemekleri de var.

3. Özel Türler Haricinde Pilav Yapışkan ve Sadedir

Uzakdoğu pilavı yapışkan ve de sadedir. (Tamamen sade) Ancak, bu sadece "temel pilav"dır. Yakimeshi, Thai pilavı, kare raisu gibi pek çok pilav türü vardır ve her birinin farklı malzemeleri, farklı yapılışları vardır. Ayrıca pilav sade olarak da; çeşitli soslar ya da malzemelerle de yenebilir. En temel sos, pek çok özel türün de yapımında kullanılan soya sosudur. Başka şekillerde de köri sosu, sebzeler, yumurta, sashimi (çiğ balık), etler gibi bir çok malzeme konulabilir pilavın üstüne. (Üstüne pişmiş malzeme konulan temel pilava "donburi" ya da kısaca "don" denir.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder