16 Eylül 2015 Çarşamba

Sukiyaki nedir, tarifi

Temsili resim

SUKİYAKİ NEDİR?

Sukiyaki, tek kapta (Jap. nabemono) hazırlanan Japon sebzeli et yemeğidir.

NASIL HAZIRLANIR?

Sukiyaki, özel bir sıvı karışımı içinde pişirilen malzemelerden oluşur. Sukiyaki, Türk versiyonuna "piknik tüpü" diyebileceğimiz, şimdi ismini unuttuğum (ve bakmaya üşendiğim) bir çeşit taşınabilir ocak üzerinde pişirilir ve pişerken bir yandan da yenir. Aynı kaptan yenen nadir Japon yemeklerindendir. (Normalde, bu Japon kültüründe saygısızlıktır)

SIVISI

Sıvısı; temel olarak pirinç sirkesi (olmasa da olur), et suyu, şeker ve soya sosu içerir. Sirke, et suyu ve şeker malzemelerden önce; soya sosu ise malzemelerden sonra konur.

MALZEMELER

Geleneksel olarak sığır eti, tofu (soya peyniri), shiratake (Japon tel şehriyesi), shiitake mantarı ve soğan; sıvı içinde haşlanır ve haşlanırken bir yandan da yenir. Ama elbette, bu malzemelere bağlı kalınmak zorunda değil. Sukiyaki'nin en güzel tarafı; malzemeleri bütçe ve damak tadınıza göre değiştirebilmenizdir.

Eti tavuk, balık, koyun gibi değiştirilebilir. Tofu yerine beyaz peynir kullanılabilir. Shiratake yerine her hangi bir noodle çeşidi kullanılabilir.

TÜKETİM

Sukiyaki, bir yandan pişerken bir yandan da yenir. Pişen malzemeler, yenir. Pişmeyenler pişirilmeye devam eder. Hepsi yendiğinde, yiyenlerden seçilen biri (ya da sukiyaki'ye el koyan kişi) kafaya diker (Bu konuda Gintama animesinin bir bölümünde çok güzel bir başlangıç vardır) ya da herkes, Japon usulü kaşıklarla suyunu içer. (Japonya'ya kaşık sonradan gelmiştir, geleneksel olarak çorba ve sulu yemekler kafaya dikilir) Malzemeler çiğ yumurtaya da banılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder